Dwarslaesiepatiënten gaan weer lopen!

De biomedische technologie is op dit moment nog niet ver genoeg om mensen met verlamde benen te genezen waardoor deze voor de rest van hun leven aan een rolstoel gebonden zijn. Project MARCH wil dit veranderen! Project MARCH is een studententeam van de TU Delft dat zich bezighoudt met het ontwikkelen van een innovatief en veelzijdig exoskelet, een gemotoriseerd robotisch harnas, dat ingezet kan worden om mensen met een dwarslaesie weer op te laten staan en te laten lopen. Dit jaar heeft Project MARCH met dit exoskelet als doel de “Cybathlon” te winnen.

Om deel te nemen aan deze wedstrijd en om het exoskelet te kunnen vervoeren naar verschillende locaties binnen de TU Delft is het belangrijk dat dit op een veilige manier kan gebeuren. Het team van Project MARCH heeft begin 2018 contact opgenomen met Dankers om te bekijken welke mogelijkheden hiervoor zijn en of Dankers het project wil sponsoren met een kist/koffer voor het transporteren van het exoskelet.

De visie van Project MARCH is het geven van volledige mobiliteit aan mensen met een lichamelijk beperking. Het project richt zich op mensen die vanwege ziekte of ongeluk verlamd zijn aan hun onderlichaam, waardoor zij de rest van hun leven gebonden zijn aan een rolstoel en hier de ongemakken van ervaren. Het is voor deze mensen vaak moeilijk of zelfs onmogelijk om de meest simpele dagelijkse bezigheden uit te voeren zoals naar de wc gaan, traplopen of boodschappen doen. Door het gebruik van het exoskelet kan de beperkte weer gaan en staan waar hij wil, waardoor het mogelijk is dagelijkse taken weer uit te voeren. Een ander voordeel is dat hij op ooghoogte kan communiceren met andere mensen, zonder dat er steeds op hem “neergekeken” wordt. Bovendien zal de gezondheid aanzienlijk verbeteren doordat de spieren zullen versterken, de werking van de darmen zal verbeteren, de kans op trombose af zal nemen en de doorligwonden zullen verminderen. Hierdoor wordt de totale conditie beter, waardoor de afhankelijkheid van zorgverleners en verzekeraars zal verminderen.

Project MARCH 2017-2018 heeft als doel de Cybathlon te winnen door met het ontwikkelde exoskelet voor mensen met een dwarslaesie vier onderdelen te volbrengen binnen acht minuten. Dit doel moet gehaald worden zonder ongemak te veroorzaken voor de gebruiker. De Cybathlon is een wedstrijd tussen verschillende studententeams die met zelf ontwikkelde exoskeletten zo snel mogelijk alledaagse handelingen moeten uitvoeren zoals opstaan, slalommen, helling lopen, deur openen en sluiten, over stenen stappen, schuine paden lopen en traplopen.

Dit jaar wordt er ook een Cybathlon Experience georganiseerd in Düsseldorf in september 2018. De Cybathlon Experience is een iets kleinere wedstrijd dan de Cybathlon. Project MARCH wil ook deelnemen aan deze wedstrijd en deze winnen zodat ze aan heel de wereld kunnen laten zien hoeveel er al mogelijk is met exoskeletten!

Bij Dankers staan we open voor projecten met een maatschappelijk belang, zeker als we hier mensen mee kunnen helpen die door een dwarslaesie aan een rolstoel gebonden zijn. Ontwerpers zijn dan ook meteen, samen met de studenten van Project MARCH, aan de slag gegaan om een flightcase te ontwerpen waar het exoskelet in een zittende positie in opgeborgen kan worden. Voor een optimale bescherming van het skelet is een schuiminterieur ontworpen waar het skelet keurig in past. Op deze manier wordt het skelet zo goed mogelijk beschermd tijdens het transport.

Zo’n kist is natuurlijk behoorlijk groot en zwaar. Om te voorkomen dat de kist te zwaar is om te verplaatsen wordt deze voorzien van zwenkwielen. Het oog wil ook wat en daarom is deze kist aan alle kanten heel herkenbaar bedrukt met schetsen van het exoskelet. Zo is er geen twijfel meer over de inhoud.

De studenten van Project MARCH zochten ook een opbergruimte voor diverse artikelen die bij het skelet horen. Bij Dankers hebben we hiervoor een oplossing gevonden in de vorm van een lade in de kist zodat alles bij elkaar op één plek verpakt en vervoerd kan worden.

Het team van Dankers Special Case Products B.V. wenst het studententeam van Project MARCH heel veel succes met de Cybathlon en de Cybathlon Experience en hopen dat ze veel profijt hebben van de gesponsorde flightcase!

Het gaat er natuurlijk om dat we de mensen met een dwarslaesie kunnen helpen. Het belangrijkste is dat zij door dit robotische harnas weer beter in staat zijn dagelijkse taken uit te voeren zodat het hun gezondheid en levensvreugde verbetert. Dat is waar we het voor doen!

Comments are closed.

This site is registered on wpml.org as a development site.